Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за придобиването

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за придобиването
Коментари Харесай

Френски гигант придобива най-голямата куриерска компания в България

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за придобиването на куриерската компания " Спиди “ от страна на френската GeoPost, съобщава Investor.bg.

При всички положения обаче, при сегашната пазарна капитализация на българския пощальон от 142,65 млн. лева. на Българската фондова борса се задава договорка, която може да е от размера на оборота на борсата за цели 5 месеца, демонстрират калкулации на медията.  

В хода на производството Комисия за защита на конкуренцията е изискала мнения и информация за резултата на договорката върху конкуренцията на съответните пазари от секторния регулатор Комисия за контролиране на известията (КРС) и главните съперници на участниците в договорката.  

Според КРС съществуването на конкуренция на пазара и забележителният брой участници, предоставящи куриерски услуги, не дава съображение да бъде изработен извод, че нотифицираната централизация би довела до деформиране на конкуренцията на пазарния сегмент като цяло и в частност във връзка с куриерските услуги за чужбина. В тази връзка не можело да се чака, че след реализиране на сделката Geopost  SA ще има основни конкурентни преимущества пред другите участници на пазара.

" Спиди “ АД разполага със забележителен дял от българския пазар на неуниверсалните пощенски услуги от 29,3% от общите доходи от сегмента в България за 2019 година, според годишния отчет на КРС. Пощенската мрежа на " Спиди “ АД се състои от над 450 офиса и автоматизирани пощенски станции съгласно информация, оповестена на електронната страница на сдружението. От друга страна, по този начин наречените " интегратори “, като DHL, UPS, FEDEX, не разполагат посредством локалните си сътрудници или дъщерни сдружения със съпоставими пазарни дялове и обсег на пощенската мрежа в страната.

Купувачът GeoPost S.A. е акционерно сдружение, учредено и съществуващо според законите на Франция. Става дума и за холдингово сдружение във връзка с сдруженията, опериращи главно под марката DPD group, с капитал от над 701 млн. евро. 

" Спиди “ АД е акционерно сдружение с едностепенна система на ръководство със Съвет на шефовете и капитал от 5,377 млн. лв., разпределен в  5 377 619 броя поименни и безналични акции с номинална стойност от 1 лев. Капиталът на сдружението е разпределен сред " Спиди груп “ АД (65,09%), " ГеоПост “ С.А. (24,81%) и голям брой физически и юридически лица (10,1%) 

Капиталът на " Спиди груп “ АД е в размер на 1,482 млн. лв., разпределен в 1 482 200 броя елементарни, поименни и налични акции с номинална стойност от 1 лев. Мажоритарен акционер е Валети Мектупчиян с 67,13% от капитала на сдружението, който упражнява едноличен надзор върху същото. 

Сделката по придобиването ще се реализира по силата на практикуване на " Кол алтернатива “, планувана в рамковия капиталов контракт, подписан между GeoPost,  " Спиди Груп “ АД и Мектупчиян на 22.09.2014 г.  След упражняването на " Кол опцията “ френската компания ще придобие в допълнение 45% от акциите на " Спиди “ АД, като неговото акционерно присъединяване ще доближи 70% от капитала.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР